.st0{fill:#FFFFFF;}

Honlap Készítés

Mi az a HTTPS? És miért van szükséged SSL Tanusítványra?

 október 1, 2017

By  MrHusky

Ha a vállalkozásod vagy céged rendelkezik weboldallal, akkor bizonyára már hallottad az alábbi kifejezéseket: “SSL”,”HTTPS”. Ezek a mozaik szavak úgy tűnhetnek, hogy csak a honlap fejlesztők és tech zsenik számára fontosak, de a valóságban már minden weboldalnak rendelkeznie kell az előbb említett két dologgal.

A HTTPS és az SSL is arról gondoskodik és azért jött létre, hogy a felhasználók biztosak lehessenek benne, hogy egy weboldal valóban megbízható-e. Azzal, hogy a weboldalad megkapja az SSL tanusítványt, egyben azt is közlöd a vásárlóid felé, hogy az oldaladon biztonságban vannak, és nyugodtan vásárolhatnak akármiféle probléma nélkül.

Ha nem ismered még az SSL és HTTPS kifejezéseket, akkor nagyon jó helyen jársz, mivel ebben a cikkben megtudhatod, hogy mit jelentenek, hogyan működnek és miért fontos, hogy rendelkezz velük.

Mi az a HTTPS?

https és http különbsége

A HTTPS az angol mondat -“Hypertext Transfer Protocol Secure” rövidítése. A HTTPS a HTTP biztonságos változata, ami azt jelenti, hogy a közted és a weboldalad látogatói között lefojtatott akármilyen kommunikáció titkos és kódolt, tehát sokkal nehezebb feltörni, vagy elhalászni.

Nagyon sok érv szól amellett, hogy miért cseréld le a HTTP-t HTTPS-re, főlleg akkor, ha olyan weboldalad van, ahol a felhasználóid sokszor ütnek be kényes adatokat, jelszavakat, esetleg kártyaszámokat.

Ha a felhasználóid akármilyen bankkártya vagy bankszámla adatot ütnek be a weboldaladon, akkor mindenképpen szükséged van a HTTPS re.

A HTTPS nem csak praktikus, de bizalmat is kelt a vásárlóidban, ezáltal, ha tudják, hogy az adataik védve vannak, sokkal valószínűbb, hogy tőled vásárolnak a konkurenciád helyett.

Ezt érdemes már a weboldal készítésnél leszögezni, hogy te ilyet szeretnél.

Mi az az SSL tanusítvány?

SSL Tanusítvány
A vásárlóid ezt a “Biztonságos” feliratot látják, ha érvényel SSL tanusítványod van.

Az SSL, az angol Secure Socket Layer rövidítése. Az SSL együtt dolgozik a HTTPS-el rendelkező weboldaladdal, hogy megvédje a vásárlóid adatait. Az SSL, más néven TLS, vagy Transport Layer Security adja meg azt a titkosítást, amivel a HTTPS-el rendelkező weboldalad lekódolja vásárlóid adatait.

Az SSL és a TLS két különfajta “kulcsot” használnak az adatok titkosítására. Ha például valaki beüti a bankkártya adatait a weboldaladon, akkor a rendszer letitkosítja ezeket, hogy ne tudjon senki illegálisan hozzáférni. Csak az tudja ezeket az adatokat kifejteni, aki rendelkezik a helyes “kulccsal”, ez általában a weboldal tulajdonosa, tehát te vagy.

Ahhoz, hogy SSL védett legyen a weboldalad, úgynevezett SSL tanusítványt kell vásárolnod. Ebből létezik 90 napos ingyenes verzió is, ami tökéletesen működik, viszont 90 naponként manuálisan meg kell újítanod.

Miért fontos az SSL és a HTTPS?

Az SSL és a HTTPS nem csak azért fontos, hogy a vásárlóid, látogatóid adataid biztonságban tartsd, hanem azért is, mert a Google számára is fontos, hogy rendelkezz vele. A Google úgy próbál egy  biztonságosabb internetet létrehozni, hogy a weboldal tulajdonosokat biztatja arra, hogy minél előbb váltsanak HTTPS-re.

Hol szerezhetsz SSL tanusítványt?

Ma már nem csak a bankoknak elvárás, hogy SSL tanusítvánnyal rendelkezzenek, hanem minden weboldal tulajdonosnak. Ha egy ilyennel ellátod a weboldaladat, akkor nem csak a biztonság érzetet növeled a vásárlóidban, hanem még a Google találati listáján is előrébb kerülhetsz.

Nagyon sok féle SSL tanúsítvány létezik, ha úgy gondolod, hogy szeretnél évekre előre gondolkodni, akkor a Comodot ajánlom, ha viszont megelégedsz azzal, hogy 90 naponta újra kell generálnod, és telepítened a tanúsítványt, akkor nyugodtan használd a Let’s Encrypt ingyenes SSL csomagját.

Ha pedig olyan weboldalt szeretnél, amely már alapból rendelkezik ezzel, akkor ide kattintva kérj ajánlatot!

MrHusky


Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>