.st0{fill:#FFFFFF;}

Honlap Készítés

Mi az a Content Management System (CMS), Tartalomkezelő Rendszer? És melyiket válaszd?

 szeptember 30, 2017

By  MrHusky

Mi az a Content Management System (CMS) magyarul Tartalomkezelő Rendszer?

A Tartalomkezelő Rendszer (CMS) egy olyan, tárhelyre telepített szoftver, amely elősegíti a tartalom szerkesztését, szervezését, és közzé tételét. A szoftveren belül különböző felhasználói szintek vannak, amelyekhez különböző jogokat rendelhetsz, tehát ha felveszel egy szövegírót, akkor megtudod adni, hogy ő csak a bejegyzésekhez férjen hozzá, semmi máshoz.

Ezekre a rendszerekre különböző sablonokat, kinézeteket telepíthetsz, akár előre elkészítettet, vagy egy teljesen egyedit is. A legjobb, hogy ezek már alapból mobil barát kinézetek, a CMS adottságai miatt.

Miért jó neked a CMS, miért érdemes Tartalomkezelő rendszert használni?

Ha régebb óta rendelkezel weboldallal, vagy esetleg régebb óta van vállalkozásod, akkor bizonyára tudod, hogyan néztek ki még 7-8 évvel ezelőtt a weboldalak, és hogyan zajlott a honlapkészítés. A legtöbb weboldal szimplán HTML-re épült, akkor még keretrendszerről, nem, hogy CMS-ről sem volt szó. Tele voltak az oldalak flash animációkkal, amelyektől szuper lassúak lettek, de akkoriban még ehhez volt szokva az ember.

Arról szerintem beszélnem sem kell, hogy mi volt akkor, ha esetleg valamit szerettél volna megváltoztatni a weboldalon. Mivel admin felület nem létezett, ezért fejlesztőt felhív, időpontot lebeszél, pénzt átutal, majd pár hónap múlva eljátszani ugyanezt.

A CMS azért jó, mert ezt a fent említett problémát teljes mértékben eltünteti. Szuper könnyűvé válik a szövegek, képek, elemek megváltoztatása, csak akkor kell a fejlesztőddel konzultálnod, ha valamiféle nagyon komoly változtatást szeretnél elvégezni a honlapon, mint például a design lecserélése.

Egyszerűen tudod ütemezni a blog bejegyzéseket, átírni az árlistádat, kicserélni a képeket a portfóliódban. Ezeket a dolgokat fél óra alatt megtudod tanulni, még akkor is ha annyira távol állsz a számítógépektől, hogy fogalmad sincs, hogyan kell bekapcsolni.

Kérhetem honlapkészítésnél, hogy CMS-t szeretnék?

Természetesen kérheted és ez szinte már alapelvárás. Ha valaki pusztán HTML-ben szeretné az oldaladat lefejleszteni, akkor fuss. Tényleg, fuss. Ezeket a weboldalakat már pár perc alatt feltörik.

A legtöbb honlapkészítéssel foglalkozó szakember, vagy ügynökség tisztában van a reszponzív honlapkészítéssel, és használja valamelyiket a legnépszerűbb CMS-ek közül, vagy esetleg saját kidolgozott rendszerrel dolgozik.

Melyek a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek?

a leghíresebb CMS-ek
Az öt leghíresebb CMS

Vita nélkül, valószínűleg a legnépszerűbb CMS jelenleg a WordPress. Szimplán azért, mert iszonyatosan felhasználó barát, nagyon könnyen meglehet tanulni kezelését és nagyon sok ingyenes sablon és bővítmény tölthető le hozzá. A WordPress a jelenlegi adatok szerint, több mint 75 millió weboldalon fut.

Második helyen jelenleg a Joomla áll, 2.8 millió telepítéssel. Ez a tartalomkezelő rendszer is egyszerűen használható, viszont nincs hozzá annyi sablon illetve bővítmény, ezért a Joomla Keresőptimalizálása nehezebb, mint a WordPress-é.

A harmadik helyet a Drupal foglalja el, és ha könnyen megtanulható CMS-t szeretnél, akkor ne ezt válaszd. Ezt a tartalomkezelő rendszert nagyobb és komplexebb weboldalakhoz érdemes használni, ahol sok felhasználói adatot kell rendezni és nyilvántartani, illetve legtöbbször webáruházak alapjaként szolgál.

Melyiket CMS-t válaszd?

Ez elég sok dologtól függ, de főként attól, hogy mekkora weboldalt szeretnél illetve, hogy mennyire vagy tapasztalt vagy ezekkel a rendszerekkel.

Kisebb weboldalt szeretnék, ami könnyen kezelhető: Neked mindenképpen érdemes egy könnyebb CMS-t, a WordPress-t, vagy a Joomlát választanod. Ezek használatát egy délután alatt megtudod tanulni, de ha egy kicsit komplexebb, strukturálisan bonyolultabb weboldalt szeretnél, akkor a Joomlát válaszd.

Nagyobb weboldalt szeretnék, sok adatot fogok rajta tárolni: Neked a Drupal lesz a nyerő. Ha ilyen weboldalt tervezel, akkor mindenképpen érdemes elgondolkozni azon, hogy felveszel valakit aki tudja kezelni, mivel a Drupal nem egy könnyen megtanulható CMS. Viszont azért kezelhető nehezen, mivel szinte akármit megvalósíthatsz vele. Webáruház? Rendel. Közösségi oldal? Rendel.

Saját készítésű vagy Hivatalos CMS?

Ez a kérdés nagyon sokszor előjön a honlapkészítés során. Vajon megbízható-e az a CMS, amit a honlapkészítő cég vagy szakember tervezett, vagy inkább telepíttess fel egy olyat, amit mindenki használ?

Nehéz eldönteni, mivel mind a kettőnek vannak előnyei és hátrányai.

A saját CMS mellett az az érv szól, hogy teljesen egyedi, tehát nem valószínű, hogy szembetalálkozol, egy ugyanolyannal az interneten, illetve mivel egyedi, ezért nem biztos, hogy olyan könnyen feltörhető.

Emellett viszont ott van, hogy mivel egyedi, ha fejleszteni szeretnéd, meg van kötve a kezed és muszáj vagy a készítőkkel elvégeztetni a fejlesztést, sokszor nagyon sok pénzért.

A hivatalos CMS-kkel az a probléma, hogy mivel nagyon sok weboldal tulajdonos használja, ezért ha nem frissíted folyamatosan (amit egyébként automatikusan megcsinál) lehetnek benne olyan kisebb hibák, amelyeket kihasználva feltörhetővé válik a weboldalad.

Viszont ezeket könnyű kezelni, könnyen fejleszthetőek, és a folyamatosan frissen tartod a bővítményeket, teljesen biztonságban vagy.

2017-ben az, hogy legyen weboldalad, már nem opcionális, hanem KELL, hogy legyen. A vásárlók/ügyfelek már elvárják, hogy egy cég vagy egy vállalkozás megtalálható legyen az interneten, ahhoz, hogy tudják, hiteles. Ha szeretnél egy weboldalt, ami nem csak jól néz ki, de konvertál is, kattints ide.

 

MrHusky


Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>